E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1996 - Volume 6 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
1861 Viewed715 Downloaded

The Effect Of Visual Online Artefact Exclusion In The Accuracy Of Intrapartal Reflection Pulse Oximetry Measurements
Intrapartal Refleksiyon Pulsoksimetrisinde Vizüel Online Artefakt Eliminasyonunun Ölçümlerinin Doğruluğu Üzerine Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1996;6(4):296-300

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmamızda, vizuel online artefakt eliminasyonunun travayın son 10 dakikasındaki refleksiyon pulsoksimetrisi ölçümlerinin doğruluğuna etkisini araştırdık. Materyel ve Metod: 110 baş prezantasyonlu travayda fetal monitorizasyon, CTG'ye ek olarak visuel online artefakt eliminasyonuna imkan veren bir refleksiyon pulsoksimetrisi (RPOXMK'II Zürich) ile yapıldı. Pulsoksimetrik ölçümler (SO2POX) ile post partum kordon kanı pH ve oksijen satürasyon (SaO2) değerleri arasındaki korelasyonları ve geçerli sinyal oranın regresyon analizi üzerine etkisini inceledik. Bulgular: Ortalama SO2POX değeri (%47 ± 13) ile kordon veni SaO2 (%48.3 ± 17) değerleri ile iyi bir korelasyon gösterdi (r= 0.47, p= 0.001). SO2POX ile pH arasındaki korelasyon bulunamadı. Regresyon geçerli sinyal oranının ağırlığı ile önemli bir fark göstermedi (multiple Rstandard= 0.45, multiple Rağırlıklı= 0.42). Sonuç: İntrapartum refleksiyon pulsoksimetrisi, fetal kandaki oksijen saturasyonunu, geçerli sinyal oranı çok düşük olan vakalarda bile güvenilir biçimde ölçmektedir.
ABSTRACT
Objective: The objective of this study was determine the influence of artefact elimination on the accuracy of reflection pulse oximetry during the last 10 minutes of labour. Material and Methods: 110 fetuses with vertex presentation were monitored with CTG and reflection pulse oximetry system with visual online artifact exclusion (RPOX MKII Zürich). Correlation analyses were performed between the RPOX measurements (SO2POX) and post partal cord blood pH and oxygen saturation (SaO2). The regression analysis were weighted by the rate of valid signals. Findings: The mean SO2POX (%47 ± 13) correlated well with postpartal SaO2 (%48.3 ± 17) (r= 0.45, p<0.0005). We found no correlations between SO2POX and pH. The regression did not show a considerable change if weighted by the rate of valid signals (multiple Rstandard= 0.45, multiple Rweigthed= 0.42). Conclusion: Intrapartal reflection pulse oximetry provide reliable measurement of the fetal blood oxygenation even in the cases with low rate of valid second.