E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 15 Mar 2017
Year 2017 - Volume 27 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2027 Viewed1033 Downloaded

The Management of Gynecological Laparoscopy Complications: Review
Jinekolojik Laparoskopi Komplikasyonlarında Yönetim

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2017;27(1):20-30
DOI: 10.5336/gynobstet.2015-43687
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Laparoscopy has a good safety profile, with advantages over more invasive surgeries such as reduced operative procedure time, reduced complications, decreased hospital stay and improved recovery time. However, complications can arise, including vessel injuries, gastrointestinal and genitourinary injury, gas embolism, incisional hernia, port site metastases, subcutaneous emphysema, wound site infection, intraperitoneal adhesions and anaesthesia related complications. Training and supervision of new surgeons, familiarity with equipment and instruments, development of excellent surgical skills and awareness of potential complications are key to management of complications in gynaecological endoscopic procedures. Importantly, there are many ways in which the risk of complications can be minimised. Laparoscopic camera control systems and robotically assisted endoscopic surgeries are some recently developed technological innovations. The use of laparo-endoscopic single-site surgery for procedures including balloon vaginoplasty should theoretically also help reduce complications. There is also a trend towards natural orifice transluminal endoscopic surgery, for example, transvaginal natural orifice transluminal endoscopic hysterectomy, which has the advantages of not being limited by uterine volume or the need for abdominal incision. Thus, surgeons can incorporate innovative techniques and technologies into management and minimisation of complications in gynaecological endoscopic procedures. This article reviews measures can be taken to minimize and management of gynecological laparoscopic complications.
ÖZET
Laparoskopi daha invaziv cerrahiler üzerine, daha kısa operasyon süresi, azalan komplikasyonlar, daha kısa hastanede kalış süresi, daha hızlı iyileşme gibi avantajlarıyla iyi bir güvenlik profiline sahiptir. Ancak damar yaralanmaları, gastrointestinal ve genitoüriner yaralanmalar, gaz embolisi, insizyonel herni, port yeri metastazı, subkutanöz anfizem, yara yeri enfeksiyonu, intraperitoneal adezyonlar ve anestezi ile ilişkili istenmeyen olaylar gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Yeni cerrahların eğitilmesi ve denetlenmesi, araç gereçleri tanımaları, kusursuz cerrahi yetenekler geliştirmeleri ve potansiyel komplikasyonlara dair bilince sahip olmaları jinekolojik endoskopik yöntemlerde komplikasyon yönetiminin anahtarlarıdır. Daha da önemlisi, komplikasyon riskini minimize edebilmenin birçok yolu bulunmaktadır. Laparaskopik kamera kontrol sistemleri ve robotik yardımlı endoskopik ameliyatlar geliştirilen güncel teknolojik yeniliklerden bazılarıdır. Balon vajinoplasti gibi yöntemler için laparo-endoskopik tek taraflı cerrahi uygulaması da teorik olarak komplikasyonların azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, örneğin vajinal histerektomi gibi uterus hacminin sınırlandırıcı etkisinin olmaması veya abdominal kesi gerektirmeme gibi avantajlara sahip olması nedeniyle transluminal endoskopik cerrahiye doğru da bir eğilim vardır. Böylelikle cerrahlar, jinekolojik endoskopik yöntemlerde yenilikçi teknikleri ve teknolojileri komplikasyonların yönetimine ve minimize edilmesine dahil edebilmektedir. Bu makale jinekolojik laparoskopik komplikasyonları en aza indirmek için alınabilecek tedbirleri ve komplikasyonlarda yönetimi incelemektedir.