E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2441 Viewed985 Downloaded

The Relationships Between Fetal Distress And Meconium In Labor
Travayda Mekonyumla Fetal Distres Arasındaki İlişkiler

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(4):245-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, travayda mekonyum varlığının fetal monitorizasyon bulguları güven verici olduğu sürece, fetusa ek bir risk getirip getirmediğini ortaya koymaktır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, İstanbul. Materyel ve Metod: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde termde ağrılarıyla başvuran 60 gebe amniotomi sonrası mekonyum içeren ve içermeyenler olarak iki grupta incelenmişler, doğum sırasında neonatal olarak ilk nefes alınmadan umbilikal korddan arteryel kan gazları alınmış ve Apgar skorları kaydedilerek postnatal takipte mekonyumlu grupla, mekonyumsuz grup arasındaki farklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Bulgular: Mekonyumlu ve mekonyumsuz grupta incelenen 30'ar hastanın karşılaştırılmasında; doğum öncesi kullanılan parametreler ve doğum sonrası kord pH'sı, kan gazları, perinatal morbidite oranları açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p< 0.05). Sonuç: Fetal monitorizasyon bulguları güven verici olduğu sürece, travayda mekonyum fetusa ek bir risk getirmemektedir.
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study is to evaluate if the presence of meconium during labor is an indicator of fetal risk or not. Institution: Marmara University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecoloyg Clinic, İstanbul. Material and Methods: Sixty patients with term pregnancies admitted to our clinic in labor were classified into two groups with regard to whether they had meconium stained amniotic fluid or not. After delivery, blood samples were obtained from the umbilical artery for determination of blood gas analysis. Neonatal outcomes were compared between the two groups. Results: No difference occured among the groups. Conclusion: The presence of meconium during labor is not an indicator of fetal distress and is not associated with poor fetal outcome.