E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2383 Viewed1074 Downloaded

THE SUCCESSFUL MEDICAL MANAGEMENT OF AN ECTOPIC PREGNANCY CASE WITH EXTREMELY HIGH ?-hCG LEVELS
Çok Yüksek ?-hCG Seviyelerine Sahip Olan Bir Ektopik Gebelik Olgusunda Başarılı Medikal Yönetim

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(1):57-60

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
34 yaşında gravidası 3, parite 0 daha önce 2 kez geçirdiği ektopik gebelik nedeniyle laparatomi olan ve bir kez de myomektomi operasyonu geçiren hasta, vajinal kanama şikayeti ile kliniğimize başvurdu. 5 haftalık bir amenoresi ve alt abdominal bölgede ağrısı mevcuttu. Transvajinal ultrasonografide sol tubada, içinde yolk sac bulunan ektopik gebelik kesesi izlendi. Tanı esnasında istenen ?-hCG seviyesi 15.622 mIU/ml olarak geldi. Ektopik gebelik tanısı alan hastamıza aynı gün tek doz metotreksat 50 mg/m2 im tedavisi başlandı. ?-hCG seviyeleri tedavinin 4. ve 7. günleri arasında %15'den fazla düşüş gösterdi. Metotreksat tedavisinin 7. gününde CRL: 6 hafta ve fetal kardiyak aktivitesi olan embriyo izlendi. ?-hCG seviyelerindeki düşüşe rağmen, transvajinal ultrasonografide kalp aktivitesi olan embriyonun izlenmesi nedeniyle 2. doz metotreksat tedavisinin uygulanmasına karar verildi. 2. doz metotreksat uygulamasından 3 gün sonra fetal kardiyak aktivite kayboldu ve ?-hCG seviyeleri 15 mIU/ml'nin altına ininceye kadar haftalık takipler yapıldı. Sonuç olarak, bu olgu sunumuyla rüptüre olmamış ve klinik olarak stabil olan bazı özel ektopik gebelik olgularında çok yüksek ?-hCG seviyeleri izlense bile metotreksat tedavisi ile konservatif yaklaşımın başarılı olabileceğini göstermek istedik.
ABSTRACT
A 34 year-old gravida 3, partus 0 woman with 2 laparatomies for ectopic pregnancy and also previous myomectomy operation, presented to our clinic because of vaginal bleeding. She had lower abdominal pain and amenorrhea for 5 weeks. On transvaginal ultrasound a gestastional sac in the left tube with yolk sac was detected. Initial ?-hCG level was 15.622 mIU/ml. With the diagnosis of ectopic pregnancy, methotrexate 50 mg/m2, was administered intramuscularly on day 0. Serum ?-hCG levels declined more than %15 between the 4th (21.861 mIU/ml) and 7th (15.217 mIU/ml) days of the therapy, respectively. On the 7th day of methotrexate therapy an embryonic pole was identified with a crown-rump length of 6 weeks and fetal cardiac activity. Although ?-hCG levels declined a 2nd dose of methotrexate was administered, after 3 days there was no cardiac activity. Weekly follow-up was performed until ?-hCG level declined below 15 mIU/ml. We report that conservative management with methotrexate therapy may be succesfull, in clinically stable and unruptured ectopic pregnancy, even with very high ?-hCG levels.