E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
1971 Viewed713 Downloaded

The Transvaginal Ultrasonography As A Screening Method In Early Diagnosis Of Over Cancer
Erken Evre Over Kanserinin Taramasında Transvaginal Ultrasonografi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(2):109-14

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Over kanserlerinin erken evre tanısı için transvajinal ultrasonografinin bir tarama yöntemi olarak kullanılabilirliğini araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Ankara. Materyel ve Metod: Bu çalışma Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Askeri Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalına Aralık 1990 ve Aralık 1992 tarihleri arasında başvuran asemptomatik olgularda yapıldı. Özellikle pelvik muayenenin tatminkar olmadığı, obez, daha önceden over tümörü ya da pelvik patoloji öyküsü olmayan 40 yaş ve üzeri 544'ü premenopazal 432'si postmenopozal olmak üzere toplam 976 olgu çalışmaya alındı. Bu olguların çeşitli özellikleri Tablo 1'de gösterilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Over kanserlerinin erken evrede tanısı için transvajinal ultrasonografinin bir tarama yöntemi olarak kullanılabilirliği araştırıldı. 40 yaş ve üzeri 976 asemptomatik olguda transvajinal ve transabdominal ultrasonografi yapıldı. Anormal US bulgusu olan 22 (%2.2) olgudan 15 (%1.5) tanesine laparotomi yapıldı. Laparotomi yapılan bu olguların tümünde US bulguları teyid edildi. Ayrıca bir karşılaştırma yapmak amacı ile laparotomi yapılan olgularda CA 125 ve LDH ölçümleri yapıldı. Sonuç: Transvajinal ve transabdominal US sonuçları arasında önemli bir farklılık izlenmedi ancak daha hızlı uygulanabilmesi bakımından transvajinal ultrasonografinin bir tarama yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Objective: The usefulness of transvaginal of ultrasonography as a screening method in early diagnossi of over cancer is investigated. Institution: GATA Obstetric and Gynecology Department, Ankara. Material and Methods: Transvaginal and transabdominal ultrasonographic examination was made to 976 asymptomatic, 40 or older women for early diagnosis of ovarian malignancy. Results: Twenty-two patients (2.2%) had abdominal vaginal sonograms and fifteen underwent exploratory laparatomy. All patient undergoing surgery had ovarian tumors with dimensions identical to those predicted by ultrasound. Nevertheless, in comparison to cases underwent to laparotomy serum CA 125 and LDH levels were measured. Conclusion: The results of this study showed that there is no difference between transvaginal and transabdominal sonography as method of screening and measurements for diagnosis of ovarian cancer. However, transvaginal ultrasonography is found to be faster for using as a screening method.