E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 03 Jun 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1475 Viewed876 Downloaded

Use of Herbal Products for Alleviating Gynecological Complaints by Turkish Women: A Survey of 1329 Subjects
Türk Kadınlarında Jinekolojik Şikayetleri Azaltmak İçin Bitkisel Ürün Kullanımı: 1329 Kişinin Taranması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(2):90-7

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to explore the prevalence of the use of herbal products for various gynecological complaints among a sample of Turkish women. Material and Methods: A total of 1329 women attending our outpatient clinic with various gynecological complaints were interviewed. Data were collected through face-to-face interviews, using a pre-structured questionnaire that included demographic features of the participants and specific questions on herbal use. Results: Two hundred and twenty-eight participants (17.2%) reported that they had taken at least one of the 23 different herbal products named in the questionnaire for their current gynecological complaints. The most frequently consumed products were onion extract (43.9%) and parsley (14.9%). The use of herbal products had most commonly been recommended by family or friends (50.4%). Among the users, 90.8% and 88.6% believed the products to be potentially beneficial and safe, respectively. Moreover only 6.6% of the women discussed using herbal products with their physicians. Conclusion: This research shows that although there is a lack of clear scientific evidence regarding the safety and benefits of herbal products, their use in treating various gynecological complaints is relatively common among Turkish women; nearly one in six interviewers used at least one herbal product.
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türk kadınlarında farklı jinekolojik şikayetler için bitkisel ürün kullanım sıklığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çeşitli jinekolojik şikayetlerle polikliniğimize başvuran toplam 1329 hasta ile görüşme yapıldı. Veriler yüz yüze görüşme ile elde edildi. Görüşmede katılımcılara ait demografik özellikler ve bitkisel ürün kullanımına yönelik spesifik sorular içeren, çalışma öncesi hazırlanmış anket formu kullanıldı. Bulgular: Katılımcılardan 228'i (%17,2) anket formunda yer alan 23 değişik bitkisel üründen en az birisini şu anki jinekolojik şikayetlerine yönelik kullandıklarını belirtti. En sık kullanılan ürünler soğan ekstresi (%43,9) ve maydanoz (%14,9) idi. Bitkisel ürün kullanımı en sık olarak aile/arkadaşlar (%50,4) tarafından tavsiye edilmişti. Kullanıcıların %90,8'i ve %88,6'ı ürünlerin potansiyel olarak sırasıyla faydalı ve güvenli olduklarına inanıyorlar. Ayrıca kadınların sadece %6,6'ı bitkisel ürün kullandıklarını doktorlarına bildirdiler. Sonuç: Bu araştırma bitkisel ürünlerin güvenlik ve faydaları ile ilgili olarak net bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, kullanımlarının Türk kadınları arasında çeşitli jinekolojik şikayetlerin tedavisinde nispeten sık olduğunu göstermiştir. Görüşme yapılan yaklaşık her altı kişiden birisi en az bir bitkisel ürün kullanmıştır.