E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2987 Viewed1057 Downloaded

Woman Health Problems That Affect Quality of Life: Review
Yaşam Kalitesini Etkileyen Kadın Sağlığı Sorunları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(3):195-200

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Teknolojik gelişmeler insan ömrünün uzamasına olanak sağlamış, bununla birlikte yaşamın kalitesi de sorgulanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü yaşam kalitesini "hedefleri, beklentileri, standartları, ilgileri ile bağlantılı olarak, kişilerin yaşadıkları kültür ve değer yargılarının bütünü içinde durumlarını algılama biçimi" olarak tanımlamaktadır. Kadının toplum içindeki yeri yaşam kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Toplumsal statüsü kadının sağlık hizmeti almasında ve bu hizmete ulaşmasında belirleyici rol oynamaktadır. Kadının toplumsal statüsünün yanı sıra fiziksel ve ruhsal sağlığı da yaşam kalitesini belirlemektedir. Yaşam kalitesini azaltan fiziksel sağlığa ilişkin nedenler çoğunlukla yaşam dönemlerinde yaşanan sağlık sorunları ve bunlara ilişkin tanı ve tedavi yöntemleridir. Ergenlikten başlayarak üreme dönemi boyunca sürebilen dismenore, gebelikler ve gebeliğin ortaya çıkardığı sağlık sorunları, menopoz dönemine ilişkin belirtiler, meme kanseri, jinekolojik kanserler, osteoporoz ve üriner inkontinans kadınların yaşam kalitesini azaltan fiziksel sağlığa ilişkin nedenler arasında sayılabilir. Yaşanan bu sağlık problemlerinin ortaya çıkardığı ruhsal ve sosyal sorunların yanında ruhsal sağlık problemlerinin kendisi de yaşam kalitesinin azalmasına neden olabilmektedir. Ruhsal sağlık sorunları içinde yer alan depresif bozukluklar, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk ve agorafobi kadınlarda yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Yaşam kalitesini artırmak için öncelikle kişinin sağlıklı olması gerekmektedir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için yapılacak tüm girişimler ve kadının toplumsal alanda güçlendirilmesi yaşam kalitesinin de artmasına katkıda bulunacaktır.
ABSTRACT
Technological improvements provided people a longer life but, nonetheless, the quality of life was started to be interrogated. The World Health Organization defines quality of life as 'an individual's perception of their position in life in the context of the culture and value systems in which they live, and in relation to their goals, expectations, standards and concerns' The status of woman in the society is one of the most important factors that determine her quality of life. Woman's social status plays a determining role in getting and reaching health services. In addition to woman's social status, her physical and mental health also determines her quality of life. Reasons related to physical health that decrease quality of life are mostly health problems in different life periods and methods of diagnosis and treatment related to these problems. Dismenore, starting from the adolescence and continuing during the reproductive period, pregnancy and health problems related to pregnancy, symptoms related to menopausal period, breast cancer, gynaecological cancers, osteoporosis and urinary incontinence can all be assumed as reasons related to physical health that decrease the quality of life of women. Besides mental and social problems which are caused by these health problems, mental health problems also cause a decrease in the quality of life. Mental health problems such as depressive disorders, obsessive compulsive disorders, panic disorder and agoraphobia can cause a decrease in the quality of life of women. First of all, the individual must be healthy in order to improve his/her quality of life. All attempts to protect and improve health and strengthening woman in the social area may contribute an increase in her quality of life.