E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1529 Viewed768 Downloaded

A Retrospective Immunocytochemical Analysis of p16 and p53 Protein Expressions in Cervicovaginal Smears of Four Women with Trichomonas vaginalis Infection
Trichomonas vaginalis Enfeksiyonu Olan Dört Kadının Servikovaginal Yaymalarında p16 ve p53 Protein Ekspresyonuna Dair Retrospektif Bir İmmunositokimyasal Analiz

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(3):188-92

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
The clinical significance of positive immunostaining for p16 and p53 in cervicovaginal smears of women with Trichomonas vaginalis infection was investigated. We applied p16 and p53 immunostaining to cervicovaginal smears of women with Trichomonas vaginalis infection (the prior antibody was applied to four cases while the latter was used in two patients). Immunoreactivity, intensity of immunostaining (weak or strong) and immunostaining patterns of p16 and p53 were recorded. All cases revealed a granular, diffuse intracytoplasmic p16 immunoreactivity in varying intensities in different microorganisms. In two cases, a more intense immunostaining for p53 was demonstrated which was similar to p16 immunoreactivity regarding the immunostaining pattern. Positive p16 and p53 immunostainings demonstrated in cervicovaginal smears of subjects with Trichomonas vaginalis infection may lead to misinterpretation of p16 and p53 immunoreactive Trichomonas vaginalis microorganisms as dysplastic epithelial cells. This may subsequently result in diagnostic pitfalls hindering conventional use of those antibodies as adjunctive biomarkers of high-risk HPV infection in cervical screeening.
ÖZET
Trichomonas vaginalis enfeksiyonu olan kadınların servikovaginal yaymalarındaki pozitif p16 ve p53 boyanmalarının klinik anlamlılığı araştırıldı. Trichomonas vaginalis enfeksiyonu olan dört olgunun servikovaginal yaymalarına p16 ve p53 immunboyaması uygulandı (p16 antikoru 4 olgunun tümünde, p53 antikoru 2 olguda kullanıldı). p16 ve p53 immunoreaktivitesi, immunboyanma yoğunluğu (zayıf veya kuvvetli) ve immunboyanma paternleri incelendi. Olguların tümünde farklı mikroorganizmalarda değişen yoğunluklarda olmak üzere granüler, diffüz intrasitoplazmik p16 immunreaktivitesi tespit edildi. Olguların ikisinde ise immunboyanma paterni açısından p16 immunreaktivitesine benzer daha yoğun bir p53 immunboyanması olduğu gösterildi. Trichomonas vaginalis enfeksiyonu olan kadınların servikovaginal yaymalarında pozitif p16 ve p53 immunboyanması olması, p16 ve p53 immunoreaktif Trichomonas vaginalis mikroorganizmalarının displastik epitelyal hücreler olarak yorumlanmasına yol açabilir. Bu yüzden söz konusu antikorların serviks kanseri taramasında yüksek riskli insan papilloma virüs (HPV) enfeksiyonunun biyolojik belirteçleri olarak kullanılması tanısal tuzaklara neden olabilir.