E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 12 Jul 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1557 Viewed763 Downloaded

Clinical Findings and Maternal-Neonatal Outcomes of Eclampsia According to Time of Onset
Başlama Zamanına Göre Eklampsinin Klinik Bulguları ve Maternal-Neonatal Sonuçları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(3):159-65

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: To evaluate the impact of gestational age on clinical, laboratory findings and maternal- perinatal outcomes in eclamptic patients. Material and Methods: A retrospective review of 37 patients with eclampsia between January 2007 and January 2010 was performed. Data were separated into two groups by gestational age at the onset of disease: Group 1 (<34 weeks) and Group 2 (?34 weeks). Clinical signs and symptoms, laboratory findings, the timing of the convulsions, maternal and perinatal outcomes were evaluated. Results: No differences were observed between the two groups for the clinical and laboratory characteristics except gravidity, need of intravenous antihypertensives and hospitalization time. Neonatal mortality was 24.3% for all patients, 42.1% for Group 1. In our study, the timing of convulsions were antepartum (81.1%), intrapartum (10.8%), and postpartum (8.1%). Intrapartum and postpartum eclampsia occured significantly higher in late onset group. No maternal deaths occured during this study and all women recovered with no long term sequelae. Conclusion: This study demonstrated that gestational age at admission was strongly associated with neonatal outcomes but no association observed with maternal outcomes, laboratory findings and clinical course of eclampsia. These results should be support by systematic quantitative reviews.
ÖZET
Amaç: Gestasyonel yaşın; eklamptik hastada klinik, laboratuar bulguları ve maternal-perinatal sonuçlar üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2007-2010 yılları arasında, 37 eklampsi olgusu retrospektif olarak analiz edildi. Eklampsi başlama zamanına göre 2 grup: Grup 1 (<34 gestasyonel hafta) ve Grup 2 (?34 gestasyonel hafta) belirlendi. Klinik bulgu ve semptomlar, laboratuar bulguları, konvülziyonların zamanları, maternal ve perinatal sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Gravida, intravenöz antihipertansif ilaç gereksinimi ve hastanede yatış süresi hariç, her iki grup arasında laboratuar ve klinik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. Perinatal mortalite toplamda %24.3, Grup 1'de ise %42,1 di. Çalışmamızda konvülziyonların %81,1'i antepartum, %10,8'i intrapartum, %8,1'i ise postpartum dönemde saptandı. İntrapartum ve postpartum eklampsi, geç başlangıçlı grupta belirgin olarak yüksekti. Çalışma süresince anne ölümü olmadı ve hastalar sekelsiz iyileştiler. Sonuç: Bu çalışma; gestasyon haftası ile neonatal sonuçlar arasındaki güçlü ilişkiyi gösterdi. Hastalığın klinik, laboratuar bulguları ve maternal komplikasyonların gelişimi ile eklampsinin başlangıç zamanı arasında ilişki saptanmadı. Bu sonuçlar, sistematik kantitatif derlemeler ile desteklenmelidir.