E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
3904 Viewed1293 Downloaded

Effects of Maternal Obesity on Prenatal and Postnatal Development of Fetus: Review
Maternal Obezitenin Fetusun Prenatal ve Postnatal Gelişimi Üzerine Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(2):112-20

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin, üreme çağındaki kadınlar ve gebeler arasında giderek arttığı gözlenmektedir. Maternal obezite, hem anne hem de çocuk için ciddi kısa ve uzun vadeli komplikasyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle derlememizde, gebelik öncesinde ve gebelikte görülen maternal obezitenin fetusun prenatal ve postnatal gelişim üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmaların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Maternal obezitenin dezavantajları gebelik öncesinde başlar. Gebelik öncesinde görülen maternal obezite, infertilite, gebelik kaybı ve polikistik over sendromu (PKOS) prevalansında artışla ilişkilidir. Ayrıca gebelikte görülen maternal obezite, gestasyonel diyabet, preeklampsi, tromboembolik hastalıklar ve maternal ölüm ile ilgilidir. Bununla birlikte gebelik öncesi ve gebelikte ortaya çıkan maternal obezitenin fetusun prenatal ve postnatal gelişimi üzerinde negatif etkiler oluşturduğu belirtilmiştir. Önceki çalışmalarda, maternal obezitenin, yenidoğanın vücut kompozisyonunda birtakım değişikliklere neden olarak çocukluk ve erişkin döneminde obezite gelişimi riskini arttırdığı belirtilmektedir. Ayrıca maternal obezitenin, yenidoğanda çeşitli doğumsal anomalilere neden olurken postnatal yaşamda ise kardiyovasküler sistem, sinir sistemi ve metabolizma ile ilgili bazı hastalıklara yol açabildiği belirtilmiştir. Sonuç olarak maternal obezitenin fetus üzerinde prenatal, neonatal ve postnatal dönemlerde neden olduğu bu negatif etkilere hangi mekanizmanın yol açtığının daha ileride yapılacak çalışmalarla araştırılmasına ihtiyaç vardır. Bu konunun, çeşitli tedavi yöntemlerinin tespit edilmesi amacıyla bir sağlık politikası olarak ele alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
ABSTRACT
An increase in obesity among reproductive-age women and pregnant women has been observed in our country as well as the whole world. Maternal obesity is associated with serious short and long term complications of both mother and child. Therefore, in this review we aimed to revise previous papers which were investigated the effects of maternal obesity before or during pregnancy on prenatal or postnatal development of fetus. The negative effects of maternal obesity start even before conception. Obesity during pre-pregnancy is associated with higher prevalence of miscarriage, infertility and polycystic ovary syndrome (PCOS). Also, maternal obesity during pregnancy is related with gestational diabetes, preeclampsia, thromboembolic disorders and maternal death. Additionally, there are reports about negative influence of maternal obesity, emerged before or during pregnancy, on prenatal and postnatal development of fetus. Previous studies indicate that maternal obesity alters body composition of newborn thereby increasing risk of obesity during childhood or adulthood. Additionally it can cause some congenital anomalies on newborn and some diseases during postnatal life such as cardiovascular, metabolic and nervous system disorders. Consequently, further studies are needed to investigate the mechanisms playing part in negative effects of maternal obesity on prenatal, neonatal and postnatal development. This subject must be handled as a health policy to determine various treatment methods.