E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2762 Viewed729 Downloaded

Fetal Cystic Hygroma
Fetal Kistik Higroma

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(2):109-11

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Ultrasonografik muayene sırasında prenatal olarak tesbit edilmiş bir fetal kistik higroma olgusu sunulmuştur. Fetal kistik higroma, genellikle boynun arka bölgesini etkileyen, tek veya birçok sıvı-dolu kavite şeklinde gözlenen lenfatik sistemin konjenital bir malformasyonudur. Bu oluşum gelişmekte olan jugular lenf torbalarıyla internal jugular ven arasındaki bağlantının normal formasyonundaki bir gecikme sonucunda meydana gelir. Ultrasonografik olarak konulan kistik higroma tanısını, diğer anomalilerin dikkatli bir şekilde taranması ve fetal karyotip araştırması izlenmelidir. Bu vakada, bu malformasyonun sebebi ve doğal seyri de ilave olarak tartışılmıştır.
ABSTRACT
A case of prenatally diagnosed fetal cystic hygroma detected during ultrasound examination is reported. Fetal nuchal cystic hygroma is a congenital malformation of the lymphatic system appearing as a single or multinucleated fluid-filled cavities which usually effect the postnuchal region. It arises as a consequence of a lag in the normal formation of a communication between the developing jugular lymph sacs and the internal jugular vein. An ultrasound diagnosis of cystic hygroma should be followed by a careful search for other anomalies and by fetal karyotyping. IN this case, the cause and the natural history of this malformation has been discussed additionally.