E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2105 Viewed779 Downloaded

Accuracy Of Transvaginal Sonography For Detecting Endometrial Lesions With Postmenauposal Bleeding
Postmenopozal Kanaması Olan Hastalardaki Endometrial Lezyonların Değerlendirilmesinde Transvajinal Ultrasonografinin Etkinliği

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(2):104-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Postmenopozal kanaması olan hastalardaki endometrial lezyonların değerlendirilmesinde transvajinal ultrasonografinin (TVS) etkinliğini araştırmak. Materyel ve Metod: Bu çalışma postmenopozal vajinal kanama şikayeti ile başvuran 40 kadında prospektif olarak gerçekleştirildi. Tüm hastalarda, transvaginal sonografi (TVS) ile endometrial kalınlık ölçümü ve takiben endometrial biyopsi yapıldı. Histopatolojik inceleme sonuçları ile ultrasonografik bulgular karşılaştırıldı. Bulgular: Endometrial kalınlığı 4 mm'nin altında olan hastalarda hiperplazi, malignite gibi endometrial patolojilerin bulunma riski düşük tespit edildi. Histopatolojik inceleme sonucunda 5 vakada basit endometrial hiperplazi, 2 vakada ise endometrium karsinomu tespit edildi. Testin sensitivitesi %88, spesifitesi %77, pozitif prediktif değeri %53, negatif prediktif değeri %96, pozitif olasılık oranı 3.82, negatif olasılık oranı 0.15 olarak bulundu. Sonuç: TVS ile endometrial kalınlığın ölçülmesinde, cut-off değeri olarak 4 mm alındığında sensitivite ve negatif prediktif değer yüksek, negatif olasılık oranı ve pozitif prediktivite değeri düşük saptandı. Sonuç olarak transvaginal sonografi ile endometrial lezyonların değerlendirilmesinin kesin bir teşhis metodu olmadığı fakat endometrial lezyonların ekarte edilmesinde ve pozitif prediktivitesi nisbeten düşük olduğundan invaziv yöntem uygulanacak hastaların belirlenmesinde yararlı olduğu kanısına varıldı.
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study was to evaluate the accuracy of transvaginal sonography for detecting endometrial lesions in patienst with postmenauposal vaginal bleeding. Study Design: A total of 40 patients with postmenauposal vaginal bleeding enrolled in our study. After measuring endometrial thickness with transvaginal sonography, endometrial suction curettage was performed and the results of pathology were compared with ultrasonographic findings. Results: The endometrial thickness measurement below 4 mm was associated with low risk for endometrial lesions. The pathological examination revealed simple endometrial hyperplasia in 5 cases and endometrial carcinoma in 2 cases. The sensitivity, specifity, positive and negative predictive values, were found 88,77,53,96 percent, respectively. The positive likelihood ratio was 3.82 and negative likelihood ratio was 0.15. Conclusion: When the cut-off value for endometrial thickness was accepted 4 mm, the sensitivity and negative predictive value were found high, whereas negative likelihood ratio and positive predictive value were found low. It is concluded that, TVS is not a definite diagnostic tool but it is very useful procedure for excluding endometrial lesions and for identifying the patients in which invasive procedures such as dilatation & curettage and hysterescopy would be performed.