E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2002 - Volume 12 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
1827 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Son yıllarda teknolojideki gözkamaştırıcı ilerlemenin bir sonucu olarak ultrasonografi cihazlarında da ciddi bir gelişme yaşandı. Teknik anlamdaki bu gelişme fetal anomalilerin intrauterin tanınmasında belirgin bir artışı beraberinde getirdi. Daha çok olgunun tanınmasının yanında tanının konulduğu haftada da belirgin olarak düştüğünü gözlemlemekteyiz. Fetal anomalilerin tanısı konusundaki bu ilerlemede tek katkı şüphesiz ultrasonografi cihazlarındaki gelişme değildi. Gerek laboratuar şartlarındaki iyileşmeler ve bu hizmetlerin yaygınlaşması ve gerekse bu alanda eğitilmiş elemanların sayısındaki artış, bahsedilen gelişmede önemli bir rol oynamıştır.

Türkiye Klinikleri Jinekoloji ve Obstetrik Dergisinin iki dergi olarak yayımlanması planlanan bu özel sayılarının ilkinde; Prenatal tanı yöntemleri, bu yöntemin güvenilirlikleri Sitogenetik moleküler tanı yöntemleri ve tarama yöntemleri yer almaktadır.

İkinci sayıda ise fetal anomalilerin ve enfeksiyonların prenatal tanıları sistem bazında incelenmektedir. Yurdumuzda da pekçok merkezde artık prenatal tanıya yönelik hasta yaklaşımı çağdaş ölçülerde yapılabilmektedir. Bu hizmetlerin yaygınlaşması ve daha geniş bir coğfrafyaya hitap etmesine katkıda bulunmak amacıyla bu konuda eğitimli ve uzman kişilerden bilgilerini bizlerle paylaşmalarını istedik. Yurdun dört bir yanına dağılmış üniversitelerimizde prenatal tanı konusunda üst düzey hizmetler sunan bu öğretim üyelerimiz tarafından bu isteğimiz memnuniyetle karşılanmış ve kendilerine verilmiş olan konularda hazırladıkları makaleleri bize ulaştırmışlardır.

Bu özel sayının tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına ve birinci basamak hizmeti sunan pratisyen hekimlere faydalı olacağını umuyor katkısı olan tüm yazarlara teşekkür ediyorum.

Prof.Dr. Namık DEMİR

Sayı Editörü