E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2638 Viewed926 Downloaded

The Role Of Angiogenesis On Irregular Bleedingof Women Using Intra Uterine Devices
Rahim İçi Araç Kullanımına BağlıDüzensiz Kanamalarda Angiogenezin Rolü

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(3):230-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: RİA (rahim içi araç) takılan kadınlarda görülen düzensiz kanamaların patogenezinde, CD31 ve VEGF(Vascular endothelial growth factor) gibi endotel belirteçleri kullanarak angiogenezin rolünü belirlemektir. Çalışmanın Yapıldığı Yer: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABDMateryal ve Metod: Bu prospektif çalışmada kliniğimize başvuran ve üç farklı tip (Copper T 380A, Nova T, Multiload) rahim içi araç takılan 80 olgudan 0-6. aylarda pipelle ile endometrial örnekleme yapıldı. Elde edilen endometrial biyopsilerde immunhistokimyasal olarak CD31 ve VEGF araştırıldı, kanamalı ve kanamasız olgularda sonuçlar istatiksel olarak karşılaştırıldı ve bu bulguların RİA tipi ile ilişkisi olup olmadığı belirlendi.Bulgular: CD31 ile belirlenen mikrovasküler yoğunluğun RİA sonrası endometriumda her üç RİA tipinde de anlamlı olarak arttığı belirlendi. Adet düzensizlikleri olanlar ile olmayanlar arasında fark saptanmadı. VEGFin de gland ve stromada RİA sonrası anlamlı olarak arttığı tespit edildi. RİA tiplerine göre bakıldığında; Cu T 380Ada hem gland hem de stromada anlamlı artış bulunurken Nova Tde glandda anlamlı olmayan, stromada anlamlı olan artış saptandı. Multiload grubunda ise anlamlı artış saptanamadı. Adetleri normal olan olgularda hem gland hem de stromada anlamlı artış bulunurken adetleri artmış olanlarda glandlarda anlamlı olmayan, stromada ise anlamlı olan artış belirlendi. Sonuç: RİA sonrası düzensiz kanamalarda neden günümüzde hala belli değildir. Ancak RİA sonrası angiogenezin belirgin olarak artması ve menometrorajili olgularda stromada daha fazla anlamlı artış bulunması menorajinin patogenezine ışık tutabilir. Angiogenez ve menoraji ile ilgili ileri çalışmalar yapılması gerekmektedir.
ABSTRACT
Objectives: The aim of this study is to determine the role of angiogenesis by using the endothelial markers such as CD31 and VEGF, for the pathogenesis of irregular bleeding in IUD (intrauterine device) users. Institution: İstanbul Üniversity Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Gynecology and ObstetricsMaterial and Methods: In this prospective study; we applied three different types of IUD (Cu T380A, Nova T, Multiload) to the 80 patients. Endometrial biopsies were taken at 0-6th months. CD31 and VEGF were evaluated immunohistochemically at endometrial samples that we have obtained. Statistical results were compared between the bleeding and nonbleeding patients and relation of these results with IUD type was searched.Result: Endometrial microvascular density detected with CD31 was increased significantly after IUD application in all three types of IUD. There was no density difference in the bleeding and nonbleeding patients. VEGF was significantly increased both in glands and stroma after IUD application. According to IUD type; VEGF was significantly increased in both glands and stroma with Cu T380A, it was increased significantly in stroma, but not significantly in the glands with Nova T and no significant increase was detected in both glands and stroma with Multiload. In patients with normal menstruel bleeding, there was significant increase in both glands and stroma whereas in patients with menometrorrhagia it was significantly increased in stroma but not significantly in the glands. Conclusion: The cause of the irregular bleeding after IUD application is still not determined. However, the increase of angiogenesis after IUD use and the finding of significant increase of angiogenesis in the stroma in patients with menometrorrhagia may highlighten the pathogenesis. More studies on angiogenesis and menorrhagia are needed in the future.